Str. Amaradia, nr. 24, Targu Jiu, Gorj 0763 701 111

Intrebari si raspunsuri – Detasarea in strainatate

Un lucrator independent care doreste sa lucreze intr-o tara din Uniunea Europeana cateva luni, ce formalitati trebuie sa indeplineasca?

„Noi consideram ca cea mai bună solutie este sa va „autodetasati acolo. Asfel, veti ramane asigurat la sistemului de securitate sociala din tara in care sunteti inregistrat ca lucrator independent, respectiv Romania.
Inainte de a incepe sa lucrati in tara in care v-ati detasat, pentru a indeplini conditiile legale de lucru trebuie sa detineti de la autoritatile din Romania formularul A1.
Pentru a obtine acest formular contactati-ne.
Acest formular face dovada ca posesorul lui si familia sunt in continuare afiliati la sistemul de asigurari sociale din ţara de origine timp de maxim 2 ani.”

Ca lucrator independent detasat in alta tara din UE. Daca perioada de detasare prevăzută în formularul A1 (mai mica de 24 luni) a expirat, avand in vedere că nu mi-am finalizat proiectul, pot să prelungesc această perioada?

„DA — Daca proiectul dureaza mai mult din cauza unor situatii neprevazute si daca perioada totala de detasare nu depaseste 2 ani.
Pentru a afla ce autoritate va poate acorda prelungirea, adresati-va firmei noastre pentru a discuta punctual situatia in care sunteti.”

Am fost detasat în altă tara, iar actualii mei colegi au salariul minim garantat. Am şi eu acest drept?

„DA — Pe toata durata detasarii in altă tara, angajatorul dumneavoastra este obligat sa respecte normele de baza in materie de protectie a salariatilor valabile in tara respectiva, inclusiv pe cele referitoare la salariul minim, orele de lucru, perioadele minime de odihna etc.
Pentru detalii privind drepturile pe care le aveţi ca detasat intr-o alta tara, contactati-ne.”

Ca lucrator independent care a obtinut un contract pe o perioada de 3 ani in alta tară din UE si care vrea sa se detaseze în strainatate pe aceasta perioada, pot rămane afiliat la sistemul de securitate sociala din tara mea chiar dacă depasesc perioada de 2 ani?

„Exista aceasta posibilitate – daca cunoasteti de la inceput că veti lucra in strainatate mai mult de 2 ani, puteti solicita o prelungire a duratei dormularului A1 pentru mai mult de 24 de luni.
Pentru a afla ce autoritate vă poate ajuta si care sunt demersurile necesare ce trebuie facute contactati biroul nostru.”

Ce se întampla daca pe durata detasarii în strainatate, un muncitor detasat cu formularul A1 a suferit un accident de munca, beneficiez de asigurarea medicala din tara de origine pentru a fi tratat in tara in care sunt detasat ? Dar familia mea?

„DA — Atat dumneavoastra cat şi membrii familiei, raman asigurati timp de până la 2 ani la sistemul de asigurari si accidente din tara de detasare.
Pentru a primi asistenta medicala în tara in care lucrati in urma detasarii, aveti nevoie de unele documente, pe care firma noastra va poate ajuta sa le obtineti.
Contactati biroul nostru pentru a discuta situatia in care va aflati si a putea sa va ajutam punctual.”

Chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Expert Control Juscu
Salut! 👋
Cu ce putem sa te ajutam?