Str. Amaradia, nr. 24, Targu Jiu, Gorj 0763 701 111

TRANSPORTATORI / Conditii de obtinere rapida a formularului A1

formularul a1 transportatori - servicii profesionale de contabilitate

Obligatia firmelor care efectueaza operațiuni de transport rutier international de a detine Formularul A1

De ce trebuie ca o firma care desfasoara activitati de de transport rutier sa detina obligatoriu formularul A1 – dovada platii contributiilor sciale pentru angajatii detasati!?

LEGEA MACRON – sau Obligatia de a acorda angajatului salariul minim, stabilit anual, in Franta, a fost adoptata in anul 2015, legea nr. 2015-990, privind cresterea ecoomica, a activitatii si oportunitate economica egala, iar principala masura este introducerea salariului minim pe economie in Franta. Prin aceasta lege s-a dorit pe de o parte cresterea venitului minim anual pentru salariatii defavorizati, dar mai ales eliminarea concurentei neloiale practicate de catre cei care isi plateau angajatii mare parte la ‘negru’ si a celor veniti prin detasare din tarile est europene, pe salarii foarte mici.

Legea Macron se aplica si companiilor de transport rutier straine care efectuează operaţiuni de transport rutier international pe teritoriul Frantei (exceptie tranzitul), conform Decretului nr. 2016-418 de aplicare a salariului minim din Franta in domeniul transporturilor începand cu 01.07.2016.
Incepand cu 1 aprilie 2017 este obligatoriu ca toți soferii/personal mobil, care intra in domeniul de aplicare a Legii Macron sa detina Formularul A1 (atestarea faptului ca lucratorul este afiliat la un sistem de securitate sociala si firma pe care o reprezinta indeplineste conditiile de obtinere) atunci cand sunt detasati pe teritoriul Frantei. Formularul A1 face dovada faptului ca angajatul are platite contributiile de asigurari sociale din statul membru de resedinta (detasare) si se elibereaza de catre autoritatea de securitate sociala din statul membru de detasare (Casa Nationala de Pensii Publice pentru Romania).

Formularul A1 trebuie sa se afle la bordul autovehiculului sau prezentat, ulterior, autoritatilor de control prin intermediul reprezentantului companiei in Franta sau de clientul care a comandat transportul, in cazul in care se solicita acest lucru. Lipsa acestui document de la bordul autovehicului care efectueaza operatiuni de transport rutier international pe teritoriul Frantei (mai nou si a altor state din spatiu Uniunii Europene) poate duce la amendarea conducatorului autovehiculului sau/si a proprietarului acestuia (firma de transport).
Pentru a respecta prevederile Legii Macron, companiile de transport rutier strain care operează pe teritoriul francez trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, printre care cele mai iportante sunt:
– sa isi desemneze un reprezentat in Franta,
– sa completeze un certificat de detasare pentru fiecare sofer care opereaza in Franta,
– sa plateasca soferului detasat salariul minim de referinta in Franta (ATENTIE: Incepand cu 1 ianuarie 2019, salariul minim in Franta s-a majorat la 10.03 euro/ora.)
– sa isi creeze un cont pe pagina Ministerului Muncii din Franta (SIPSI)

Autoritatile franceze au facut deasemenea precizari privind completarea certificatelor de detasare:
– Este obligatoriu sa se indice numarul TVA intracomunitar al societatii care detaseaza un angajat / pentru tarile care nu au un astfel de numar, sa se indice numarul de inregistrare dintr-un registru profesional, așa cum se procedeaza si in momentul de fata.
– Se va mentiona statul in care sunt platite acestea pentru lucrătorul detasat, in locul institutiei de securitate sociala catre care sunt platite contributiile. 
– Documentele pastrate de reprezentant vor fi in limba franceza, iar sumele pentru plata salariilor se vor specifica in Euro.

INTREBARI SI RASPUNSURI CE PRIVESC DETASAREA IN STRAINATATE

Detasarea in strainatate pe o perioadă scurta (maxim 2 ani)