Str. Amaradia, nr. 24, Targu Jiu, Gorj 0763 701 111

Declarare venituri freelancer

Ce inseamna freelancer (cum lucrez, cine sunt clientii, ce servicii pot presta, din ce tari pot sa fie clientii, cand pot lucra, avantaje si dezavantaje)?

Cu siguranta, de-a lungul timpului te-ai „lovit” sau ai auzit de acest termen, si anume de freelancer. Acest lucru presupune in mare parte ca intreprinzi activitati independente, fara sa fii conditionat intr-un fel sau altul de timp sau de cerintele vreunui superior sau chiar sef. Aici tu esti propriul tau sef, iti organizezi timpul si activitatea dupa bunul plac. Activitatea de freelancer a inceput sa fie tot mai mult acceptata in Romania, fiind de multe ori o solutie pentru a renunta la un job fizic si pentru a lucra de acasa.

Probabil te intrebi care este maniera in care lucrezi. Ei bine, tu esti cel care stabileste ce servicii si activitati independente presteaza, cat timp alegi sa investesti in activitatea de freelancing, care sunt preturile pentru care alegi sa realizezi anumite servicii si iti poti alege chiar si clientii. Clientii vin automat in functie de ce ai tu de oferit, in functie de nevoile lor, insa ceea ce trebuie mereu sa faci este sa te bazezi mereu pe cunostintele tale pentru a oferi servicii de calitate, servicii prin care sa iti convingi clientii sa revina. In general, un client multumit este un client care revine si, deci, un client fidel. Iar daca esti la inceput de drum, clientii fideli te pot ajuta sa iti realizezi veniturile constant.

declarare venituri freelancerCe servicii poti presta?

Multi freelanceri din Romania si nu numai aleg sa isi desfasoare activitatea de freelancing in domeniile in care se pricep cel mai bine. Poti alege orice dintre web design, graphic design, web developer, content writing (aici poti opta pentru scrierea de articole), copywriting, editare de fotografii si de video, PHP, JavaScrip, HTML (daca este pasionat de programare) si traduceri. De exemplu, daca alegi sa scrii articole in regim de freelancing, in functie de aptitudinile tale poti alege un anumit pret cu care vei fii platit, un anumit interval de timp in care doresti sa lucrezi si o anumita metoda prin care iti poti primi plata (de pilda, paypal).

Din ce tari pot fi clientii? In functie de cunostintele tale, te poti bucura de clienti nu numai din Romania, ci si din toata lumea, dar pentru acest lucru trebuie sa cunosti limba engleza la un nivel destul de avansat. Uneori, cunoasterea unei limbi straine ne ofera mai multa accesibilitate la mai multe oportunitati. Si, foarte important de mentionat este faptul ca activitatea de freelancing iti salveaza mult timp liber, timp pe care il poti redistribui pentru hobby-urile si placerile tale.

Cand poti lucra?

Aceasta idee a fost acoperita si in randurile de mai sus; poti lucra oricat, oricand, in functie de cum iti doresti sa iti distribui timpul.

Care sunt avantajele si dezavantajele in cateva randuri?

Esti propriul tau angajat. Ai flexibilitarea de a lucra oricand. Poti alege ce servicii doresti sa prestezi, cand, cum si cui. Poti lucra oriunde te-ai afla daca ai un laptop si o conexiune buna la internet. Tu incasezi toate veniturile realizate, bineinteles, avand in vedere si anumitele taxe freelancer, impozite freelancer, insa despre acestea vom discuta mai jos.

Ca in orice mediu de lucru, fie el si de freelancing, sunt si dezavantaje de care e bine sa fii constient inainte sa te apuci de treaba. Nu ai parte de venituri sigure; acestea variaza in functie de clienti si de implicarea ta. Vei avea la un moment dat senzatia ca nu poti gasi o balanta intre munca si viata personala, deci trebuie sa nu cazi nici in extrema in care lucrezi prea mult, nici in cea in care depui prea putin efort. Trebuie sa iti decorezi mediul de lucru in asa fel incat sa te simti confortabil, dar sa iti si dea dispozitia necesara pentru a munci.

Nu beneficiezi de aceleasi beneficii ca cei care au un job clasic.

De exemplu, acestia au concediu de odihna platit, in timp ce tu trebuie sa iti stabilesti singur perioada concediului si suma pe care alegi sa o cheltuiesti pe durata acestuia. Si ultimul, dar nu cel din urma dezavantaj este faptul ca exista posibilitatea sa intalnesti si clienti neseriosi care ori nu iti platesc integral munca depusa, ori nu o platesc deloc.

Asadar, freelancerii sunt avantajati de faptul ca iti pot stabili veniturile, mediul de lucru, timpul si maniera in care muncesc, dar sunt si dezavantajati de faptul ca pot avea un venit nesigur, pot intalni probleme cu clientii neseriosi si nu dispun de aceleasi avantaje ca cei care au un joc clasic. Insa daca reusesti sa treci peste acestea, iata care sunt indatoririle tale din punct de vedere legal.

declarare venituri freelancerCe obligatii fiscale ai ca freelancer (declaratii de depus anual, ce impozit ai in general de platit)?

Cum spuneam mai sus, si freelancerii au indatoririle lor fiscale pe care trebuie sa le indeplineasca pentru ca munca lor sa fie in intregime legala. Ca orice alta persoana fizica sau juridica din Romania si freelancerii trebuie sa plateasca impozit pe venit, taxe freelancer, aceasta categorie neexitand propriu zis in codul fiscal. Aceste taxe sunt reglementate in capitolul II al codului fiscal drept „venituri din activitati independente” . Declaratia depusa la ANAF, insa, nu este suficienta pentru a acoperi toate taxele necesare pe venit. De aceea, activitatea de freelancing presupune un alt efort depus de freelancer pentru a fi in regula din punct de vedere legal.

PFA sau SRL? Care este diferenta dintre PFA si SRL in anul 2020 (ce declaratii depune anual fiecare si ce impozite trebuie platite)?

Fiecare dintre freelancerii din Romania care intreprind activitari independente trebuie sa faca diferenta intre PFA (persoana fizica autorizata) si SRL (societate cu raspundere limitata ) si cu care se identifica pentru a-si stabili documentele necesare codului fiscal. Fiecare forma de venit trebuie sa fie justificata prin declaratii facute pentru anul respectiv. Pentru freelancerii SRL care nu platesc TVA trebuie sa depuna declaratia 100, aceasta avand in vedere „obligatiile de plata la bugetul de stat”, asadar justificarea in fata statului a surselor de venit. Apoi, daca ai clienti si din alte tari europene, in afara de Romania, trebuie sa depui declaratia 091 pentru „prestari de servicii in spatiul intracomunitar” sau declaratia 390 care vizeaza un „document recapitulativ privind livrarile/achizitiile/prestarile de servicii intracomunitare”.

Daca te identifici ca freelancer PFA, lucrurile stau altfel. La inceput, trebuie sa depui declaratia 200 (“document cu privire la venituri realizate in Romania”) si declaratia 220 (“declaratie cu privire la venituri si cheltuieli estimate pentru anul in curs”). Mai apoi, cei care se identifica drept freelanceri trebuie sa depuna declaratia 600 (“declaratia privind venituri asigurate la sistemul public de pensii”) si declaratia 392 (“declaratie privind livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile efectuate in anul precedent”).

Ce impozit platesti ca freelancer cu PFA pentru veniturile tale?

Cei care intreprind activitati de freelanceri ca PFA si obtin venituri mai mari de 50.000 euro cu minumum doi-trei angajati, trebuie sa depuna declaratii suplimentare referitoare la TVA precum declaratia 300 (document cu privire la decontarea taxei pe o valoare adaugata), declaratia 394 (document care prevede livrarile, prestarile, se servicii, dar si achizitiile pe teritoriul national), declaratia 94 (declaratie care prevede cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent), declaratia 390 (document recapitulative care prevede livrarile, achizitiile, prestarile de servicii intracomunitare), declaratia 112 (document care prevede obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate) si declaratia 97 (“notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare”).

Asadar, cei care indeplinesc activitati de freelanceri PFA sunt cei care trebuie sa fie atenti la urmatoarele cerinte: 10% impozit pe venit net (veniturile – cheltuielile deductibile).

De exemplu, potrivit codului fiscal, PFA datoreaza CAS (Contributia de asigurari sociale) si CASS (Contributia de asigurari sociale de sanatate) doar in situatia in care estimeaza ca in cursul anului 2019 obtine lunar un venit de cel putin 2.080 de lei, cat este valoarea salariului minim pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2019. Asta inseamna un venit anual de peste 24.960 de lei.

CAS platita de o persoană fizică autorizata a fost in acest an de 520 de lei pe luna, asta insemnand 25% din salariul minim brut pe economie. Pe an, o persoană fizică autorizata va plati o contributie la pensie de 6.240 de lei.

Sunt scutite de plata CAS persoanele fizice autorizate care sunt asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale.

Mai trebuie platite si cele 10% pentru CASS, in valoare de 208 lei/luna sau 2.496 de lei pe tot anul.

Astfel, contributiile totale ale unei PFA pentru 2019 la pensii si sanatate au fost de cel putin 7.488 de lei, 624 de lei/luna, in situatia in care s-a estimat ca nu obtine un venit anual brut de cel putin 24.960 de lei, dar opteaza individual pentru plata CAS si CASS. In cazul in care PFA-ul obtine venituri anuale de peste 24.960 de lei brut, contributiile la CAS si CASS se vor ridica la cel putin 8.736 de lei (728 de lei/luna).

Ce impozit platesti ca freelancer cu SRL pentru veniturile tale?

Daca, insa, activitatea de freelancer SRL este prospera si ai un venit mai mare de 300.000 lei, avand si cativa colaboratori, mai trebuie sa completezi cateva declaratii: declaratia 101 (impozit pe venit), declaratia 112 ( „obligatii de plata a contributiilor sociale, impozit pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”), declaratia 300 (“decontul de taxa pe valoare adaugata”), declaratia 301 (“decont de taxa pe valoare adaugata pe luna precedenta”), declaratia 394 (“livrarile/prestarile de servicii si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”).

Asadar, cei care indeplinesc activitati de freelanceri SRL sunt cei care au o microintreprindere cu urmatoarele taxe de platit pentru venituri: 1% impozit pe venituri pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati, 3% impozit pe venituri pentru microintreprinderile care nu au salariati, 5% impozit pe dividende, 10% pentru sanatate (CASS): se datoreaza doar daca asociatul a incasat venituri din dividende peste plafon (plafonul este de 12 luni x 2080 lei = 24.960 lei). Suma datorata este deci de 2496 lei/an. Daca nu se depaseste plafonul, nu se plateste.

Ce impozit platesti ca freelancer cu PFI pentru veniturile tale?

Spre deosebire de PFA, daca esti inregistrat PFI nu vei fi impozitat in avans pentru venituri, dar va trebui sa platesti, conform articolului 69 din Codul Fiscal: impozitul pe venituri din activitati independente (16%), contributia de asigurari sociale de sanatate – CASS (10%), contributia de asigurari sociale – CAS (in cota individuala – 10,5% sau in cota integrala – 26,3%).

Ce declaratii iti sunt necesare pentru a avea o activitate de freelancing lipsita de probleme?

declaratia 70 (“declaratie de inregistrare fiscala”) si declaratia 220 (“declaratie cu privire la venituri si cheltuieli estimate pentru anul in curs”);

declaratia 600 (“declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii”) si declaratia 212 (“declaratie unica privind impozitul si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”) – daca ai obtinut venituri mai mari decat venitul minim pe economie x 12;

declaratia 392 (“declaratie privind livrarile bunurilor, prestarile serviciilor si achizitiilor efectuate in anul precedent”), dupa primul an de functionare;

declaratia 112 (“declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”), daca ai venituri mai mari de 300.000 lei pe an.

servicii declalrare venituri freelancerContabilitate Upwork – contabilitate freelancer, obligatii

Ca orice alta activitate de freelancing si contabilitatea efectuata in regim online, de acasa, presupune multe obligatii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a te bucura de veniturile obtinute.

In principiu, trebuie sa completezi declaratiile aferente regimului in care lucrezi (PFA ori SRL) pe care le gasesti in randurile de mai sus.

Ce este Upwork?

Upwork este o platforma de freelancing, o platforma care promoveaza si ajuta freelancerii sa se faca cunoscuti, sa isi faca cunoscute serviciile si sa isi puna in aplicare cunostintele. Cel mai mult ca metoda de plata de paypal Sunt inscrise peste 12 milioane de persoane, asa ca daca vrei sa incerci sa iti pui in aplicare cunostintele de contabilitate, nu ezita sa o faci.

Mai mult de atat, daca ai o firma in Cluj de exemplu si ai nevoie de o firma de contabilitate care sa te ajute cu problemele financiare, poti oricand angaja de pe un astfel de site o firma de contabilitate cluj.

Daca vrei sa iti extinzi cautarile, Amazon este un alt site care are o mare deschidere catre freelanceri, asa ca poti cauta chiar acolo o firma de contabilitate amazon sau chiar un contabil amazon, care sa iti ofere la distanta consultanta comert online de care ai nevoie pentru binele afacerii tale. Important este sa fii la curent cu tot ce presupune acest lucru in asa fel incat sa nu incalci intr-un fel sau altul legea. De exemplu, trebuie sa te asiguri ca persoanele sau firmele la care apelezi sunt autorizate acest lucru fiind prevazut de codul fiscal: Legea 227/2015 (Codul Fiscal), care este valabila si astazi, privind desfasurarea activitatilor de catre persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale”.

Avantaje freelancer!

Asadar, freelancing-ul vine cu o serie de avantaje care pot fi mai mult decat convingatoare pentru a alege aceasta cale cum ar fi posibilitatea de a lucra de oriunde si oricand, fara obligativitatea unui program de lucru. Nu exista un salariu fix, asa ca daca esti o persoana ambitioasa si muncitoare, cu cat iti iei mai multe proiecte, cu atat te poti bucura de rezultate financiare cat mai satisfacatoare. Iti poti selecta clientii si proiectele, in functie de cum doresti sa decurga activitatea.

Dezavantaje!

Dar ca in orice activitate, exista si o serie de dezavantaje printre care se numara si castigurile care nu sunt stabile, pot varia de la o luna la alta si in acest fel poti capata o oarecare nesiguranta. Pentru a obtine proiecte mai avantajoase si mai multe, trebuie sa oferi tot timpul ceva in plus fata de concurenta, trebuie sa vii mereu cu ceva nou care sa atraga clientii de partea ta si care sa ii transforme, de ce nu, in clienti fideli. Si, bineinteles, este intotdeauna nevoie de un plan de rezerva, pentru a nu te simti sufocat si stresat de gandul ca nu ai si alte optiuni de pe urma carora sa iti castigi existenta.

Prin urmare, a castiga bani luna de luna nu reprezinta intotdeauna asocierea cu un job cu program de munca part-time sau full-time, la care ai un contract si la care este necesar sa te prezinti in fiecare zi.

Poti opta si pentru un regim de munca in calitate de freelancer, in care sa iti organizezi timpul de lucru dupa bunul plac. Este foarte probabil sa gasesti repede lucrul la care sa te pricepi si pe care sa il faci chiar din confortul casei tale, pentru ca este o paleta destul de bogata in ceea ce priveste domeniile de lucru in care poti fi: trainer, grafician, expert IT, pictor, videograf, fotograf, copywriter, content writing, consultant in management, traducator, contabil etc. Asa ca daca simti ca ai inclinatii catre una dintre aceste laturi, ar trebui sa incerci sa te integrezi in aceasta lume a freelancing-ului, fiind, de asemenea, constient si de indatoririle si obligatiile tale.

Chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Expert Control Juscu
Salut! 👋
Cu ce putem sa te ajutam?