Str. Amaradia, nr. 24, Targu Jiu, Gorj 0763 701 111
documentul - documentul a1 transportatori

Pentru fiecare activitate profesionala transfrontaliera in strainatate, lucratorul in cauza trebuie sa detina un formular A1. De la inceputul anului 2019, controalele autoritatilor straine au crescut considerabil, infractiunile fiind sanctionate prin amenzi considerabile.

Acordul privind libera circulatie a persoanelor intre Elvetia si statele UE este in vigoare incepand cu 1 iunie 2002. Cetatenii elvetieni, precum si cei din statele membre ale UE au dreptul sa isi aleaga locul de munca. resedinta pe teritoriul partilor contractante. Aceasta simplificare in domeniul activitatilor transfrontaliere are un impact semnificativ pentru angajatori. Intr-adevar, multi dintre ei, nu stiu clar cine ar trebui sa faca ce si ce dovezi sa ofere autoritatilor competente. Intr-o scurta privire de ansamblu, suntem atenti aici la ceea ce trebuie luat in considerare.

Toate activitatile transfrontaliere sunt vizate. Iata cateva exemple din practica: Angajati ai industriei de transport de toate tipurile, in special calatoriile cu autocarul care au nevoie de formularul A1 transportatori; industria constructiilor; angajatii unui grup, membrii consiliului de administratie, membrii consiliului de supraveghere; angajati repartizati la targuri si congrese; consultanti de tot felul; profesori si lectori; sportivi, muzicieni, artisti si oameni care lucreaza in domeniul cultural; reporteri, jurnalisti; personalul de securitate, etc.

Orice activitate transfrontaliera – chiar si o sedere de o ora – trebuie justificata prin intermediul unui formular A1. Acest lucru include, de asemenea, cazuri precum intalniri scurte, sedinte administrative / de management, ateliere si chiar realimentare in timp ce calatoriti in afaceri in UE / EFTA. In lipsa unui formular A1, accesul la intreprinderi, santiere sau santiere de expozitie poate fi refuzat. Prin formularul A1, puteti ramane asigurat in tara dvs. de origine pe durata detasarii temporare. Aceasta este singura exceptie de la principiul obisnuit al asigurarii de a fi supus sistemului de securitate sociala al locului de munca.

documente necesare obtinerii formularului A1

Detasarea este posibila numai pentru o perioada limitata, iar aceasta durata nu depaseste, in general, 24 de luni. Daca se depaseste perioada de 24 de luni, statul detasant si tara in care lucreaza temporar pot incheia un acord si pot prevedea o prelungire de la cinci la sase ani. O intrerupere temporara a activitatii din cauza bolii, vacantei sau angajarea in activitatea de detasare nu constituie o intrerupere a detasarii.

Inainte de detasarea lor, angajatii trebuie sa fi fost supusi legislatiei privind securitatea sociala din tara de origine. In practica, se considera ca perioada de asigurare anterioara detasarii a fost finalizata daca lucratorul a fost supus legislatiei de securitate sociala din tara de origine timp de cel putin o luna. Lucratorii independenti pot lucra temporar si in strainatate, ca parte a detasarii.

In lipsa formularului A1 unele tari penalizeaza angajatorii si angajatii cu amenzi uneori foarte mari in procedurile administrative sau penale. Altii, precum Franta trimit angajatorilor o factura estimata pentru contributiile la asigurarile sociale datorate. Intr-un caz concret, unui angajator intr-un caz aparent minor  i s-a dat o factura pentru contributiile de asigurari sociale estimate la putin peste 200.000 de euro. Aceasta a fost o lovitura pentru angajator, intrucat autoritatea in cauza a obtinut ca nu s-au trimis mai multi angajati din cealalta parte a frontierei fara un formular A1.

In domeniul securitatii sociale, nu exista nicio toleranta pentru activitatile transfrontaliere fara formularul A1. Dovada asigurarii pentru trecerea frontierei din motive profesionale este obligatorie. Controlul autoritatilor straine poate avea consecinte foarte obositoare si extrem de costisitoare. Prin urmare, formularele A1 trebuie sa fie integrate in toate procesele imediat, iar la trecerea frontierei in scopuri profesionale, angajatii trebuie sa primeasca un formular A1. Acesta este singurul mod de a evita riscurile si costurile asociate cu aceasta problema.

Daca sunteti un angajator care doreste sa isi trimita un lucrator sau mai multi in afara frontierei cu scop de lucru puteti sa apelati cu incredere la firma de contabilitate din Cluj. Detinem o experienta vasta in domeniul formularului A1, respectiv si formularul A1 transportatori. Suntem siguri ca alegerea corecta este de face acest formular angajatului pentru nu a avea probleme mai tarziu, cum ar fi aceea de a fi penalizat mai tarziu. La firma noastra o sa va simtiti ca acasa, avem doar experti in domeniu, va ajutam cu toate cerintele si va putem reprezenta in fata autoritatiilor cu usurinta. Dorim ca clientii nostri sa fie satisfacuti si sa colaboram pe viitor cu orice problema vor avea nevoie.

Vezi toate articolele despre formularul A1:

Motive pentru care ai nevoie de un formular A1

Ce este formularul A1?

Formularul A1 in scop de munca

UE si formularul A1

Totul despre formularul a1

De ce este util formularul a1?

Cum putem obtine formularul A1?

Formularul a1 transportatori – Documentul portabil A1 – Care sunt cererile necesare pentru a-l obține?

Informatii si detalii complete despre Formularul A1

Primele amenzi pentru lipsa formularului A1 in Austria!

 

Leave a Reply

Open chat
1
Bună ziua! ????
Aveți nevoie de ajutor?