Str. Amaradia, nr. 24, Targu Jiu, Gorj 0763 701 111
ce este formularul a1- formularul a1 transportatori

Documentul portabil A1 sau formularul A1 este un document utilizat in Uniunea Europeana care atesta filierea la un sistem de asigurari sociale a lucratorilor din alt stat membru al Uniunii Europene, iar pentru a-l obtine trebuie sa apelam la consultanta, care are o experienta vasta in domeniul de obtinere a unui formular A1.  

Desfasurarea unei activitati lucrative pe teritoriul altui stat membru UE decat cel de resedinta, fara a plati taxe sociale in statul respectiv sau fara formular A1, se considera munca la negru si poate atrage inclusiv raspunderea penala a detinatorului sau administratorului firmei.

Formularul A1 dovedeste exclusiv mentinerea titularului acestuia la sistemul de securitate sociala din statul de trimitere (Romania), lipsa acestuia nefiind de natura a impiedica desfasurarea de activitati profesionale pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene.

Dosarul trebuie depus la Casa Nationala de Pensii si trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

 • cererea pentru obtinerea formularului A1 (poate fi luata de la Casa Nationala de Pensii Publice),
 • un certificat de atestare fiscala (care trebuie sa dovedeasca ca angajatorul nu are datorii la tara de origine,
 • un certificat de inregistrare emis de Registrul Comertului (in original),
 • o declaratie cu numarul de angajati (pe propria raspundere),
 • un certificat constatator al societatii- acesta fiind emis de Registrul comertului sau de oficiul national al registrului comertului, (trebuie sa fie recent, e recomandat sa-l obtinem in ziua in care vom depune dosarul),
 • de contractele de prestari de servicii,
 •  de contractele de munca individuale si copii ale acestora certificate,
 • copii ale cartii de identitate a salariatilor,
 •  de ultima declaratie pe care a depus-o societatea,
 • de acordul de detasare incheiat intre societate si entitatea din statul membru la care urmeaza ca salariatul sa fie detasat, acesta fiind incheiat in 3 exemplare originale si semnat de ambele parti
 • si de balantele lunare pentru ultimele doua luni lucrate pentru a obtine formularul A1.

Conform Regulamentului CE numarul 883 din 2004, articolul 11, persoana care desfasoara o activitate salariala si/ sau independent intr-un stat membru, trebuie sa se supuna legislatiei din acel stat membru. Regula este ca salariatii  din alt stat membru European vor datora contributii sociale in statul in care presteaza activitate, cu exceptia situatiilor stabilite la articolele 12-16 din regulament.

Formularul A1 trebuie prezentat , de catre titular sau de angajator, organelor de control de competenta din statul in care isi desfasoara activitatea, pentru confirmarea situatia titularului legata de asigurarile sociale, dar si pentru indicarea tarii in care se platesc cotizatiile, asigurarile sociale pentru angajatul care beneficiaza de derogare (prevazuta in  articolului 16, alineatul 1 din Regulamentul (CE) nr 883/2004).

Pe durata prestarii activitatii in strainatate, lucratorul trebuie sa fie oricand in masura sa prezinte autoritatilor din tara gazda formularul comunitar A1. In cazul in care formularul A1 transportatori nu este prezentat, autoritatile din tara gazda vor impune afilierea la sistemul de asigurari sociale al tarii gazda si plata contributiilor aferente ale acestei tari. De aceea, prezentarea Formularului A1  transportatori valabil, obliga autoritatile tarii gazda sa-l recunoasca. Soferii de camion angajati prin agentii de ocupare a fortei de munca sau sunt detasati in Franta vor trebui sa aiba la bordul vehiculului formularul A1. Prin acesta, comunitar soferul face dovada ca este in conformitate cu securitatea sociala din tara sa. Franta a luat aceasta masura pentru a imbunatati controalele.

Vezi toate articolele despre formularul A1:

Motive pentru care ai nevoie de un formular A1

Ce este formularul A1?

Formularul A1 in scop de munca

UE si formularul A1

Totul despre formularul a1

De ce este util formularul a1?

Cum putem obtine formularul A1?

Formularul a1 transportatori – Documentul portabil A1 – Care sunt cererile necesare pentru a-l obține?

Informatii si detalii complete despre Formularul A1

Primele amenzi pentru lipsa formularului A1 in Austria!

 
2 Responses
  1. Expertcontrol

   Buna ziua. Pentru a obtine Formularul A1 se depune un dosar foarte stufos cu diverse documente. Daca aveti nevoie de servicii profesionale de obtinere Formular A1 apelati cu incredere la noi, telefon 0763 701 111

    

Leave a Reply

Chat
💬 Ai nevoie de ajutor?
Expert Control Juscu
Salut! 👋
Cu ce putem sa te ajutam?