Str. Amaradia, nr. 24, Targu Jiu, Gorj 0763 701 111
firma contabilitate Cluj - formularul a1 transportatori

Ce reprezinta Formularul A1?

Multe persoane se intreaba ce reprezinta de fapt formularul a1 si la ce se refera. In cele ce urmeaza, veti avea ocazia de a descoperi informatii complete despre acest formular. Incepem prin a va spune despre un formular de acest tip ca dovedeste exclusiv mentinerea titularului acestuia in sistemul de securitate sociala din statul de trimitere. Lipsa acestui formular nu impiedica desfasurarea de activitati profesionale pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene. In cazul lipsei formularului a1, se va aplica regula generala pentru domeniul asigurarilor sociale, conform careia taxele sociale se vor achita in conformitate cu legislatia din statul unde acea persoana isi desfasoara efectiv activitatea.

De ce ne trebuie Formularul A1?

In ceea ce priveste principiul de baza al formularului a1, putem spune ca este acela conform caruia persoanele carora li se va aplica regulamentele europene privind pluriactivitatea vor intra sub incidenta legislatiei unui singur stat membru. In cazul unor persoane salariate ce desfasoara de asemenea si activitati independente se va aplica de regula legislatia statului in care se va desfasura activitatea. Despre persoanele ce primesc remuneratii in numerar pe termen scurt, putem spune ca vor intra de asemenea sub incidenta legislatiei in statul membru in care isi desfasoara activitatea. Despre formularul a1 mai putem adauga ca va trebui prezentat de catre titular sau de angajator organismelor de control competente din statul in care isi desfasoara activitatea. In aceste conditii se va confirma situatia titularului in ceea ce privesc asigurarile sociale.

Ce avantaje avem cu acest formular?

In alta ordine de idei, despre formularul a1 putem spune ca este cel care confirma faptul ca va achitati contributiile sociale in alta tara din Uniunea Europeana in cazul in care sunteti detasat sau lucrati in mai multe tari in acelasi timp. Despre acest formular, putem adauga ca se elibereaza in aplicarea prevederilor Regulamentului CE, privind coordonarea sistemelor de securitate. Referitor la persoanele ce solicita acest formular putem spune ca principiul general aplicabil este acela ca legislatia aplicabila unui lucrator comunitar este aceea a locului in care isi desfasoara activitatea.

Exista si anumite situatii specifice, in care pot fi admise exceptii de la regula aplicarii legislatiei locului de munca. In acest sens, putem aminti de detasarea lucratorilor pentru o perioada determinata intr-un alt stat membru, situatia in care lucratorii presteaza in mod obisnuit activitatea in alte state membre sau situatia unor anumite categorii de lucratori, precum functionarii publici. Despre acest formular, putem spune ca se solicita de tot acei lucratori ce isi desfasoara activitatea in afara statului de origine, sau concomitent in mai multe state, si pentru care nu se aplica legislatia statului unde presteaza activitatea.

Referitor la situatiile de pluriactivitate, putem spune ca sunt reprezentate de unele categorii profesionale printre care putem aminti personalul aeronautic civil navigant, soferii de tir, conducatorii de tren, expertii it sau in alte domenii, orice activitate ce se desfasoara pe teritoriul a mai multor state, concomitent sau alternativ. Este indicat sa aveti in vedere importanta formularelor a1 si sa obtineti informatii complete in acest sens.

Contactati-ne pentru detalii si servicii legate de formularul A1!

 
 

Leave a Reply

Open chat
1
Bună ziua! ????
Aveți nevoie de ajutor?