Str. Amaradia, nr. 24, Targu Jiu, Gorj 0763 701 111
birou@expertcontrol.ro

Prin definitie, formularul a1 este un document eliberat de catre Casa Nationala de Pensii Publice, cunoscuta si sub prescurtarea de CNPP, prin intermediul caruia se atesta faptul ca persoana care il detine ramane in evidenta statului de origine pe o perioada de 2 ani, mai exact, este inregistrata in sistemul de securitate sociala.

Rolul formularului a1 este deosebit de important, fiind necesar si romanilor ce doresc sa munceasca intr-o tara straina, dar care apartine Uniunii Europene.

Pentru obtinerea acestui act, se vor face o serie de demersuri, conform legislatiei aflate in vigoare in Romania.

Mai exact, prima etapa este reprezentata de completarea unei cereri, care va fi depusa de catre angajator la sediul CNPP.

Apoi, se va intocmi un dosar ce trebuie sa contina urmatoarele documente: certificatul de inregistrare a societatii, certificatul de atestare fiscala, adeverinta de la Inspectoratul Teritorial de Munca, situatia financiara actuala a celui ce solicita formularul a1, declaratie pe propria raspundere a angajatorului, prin care acesta precizeaza si cifra de afaceri pe care a realizat-o in ultimul an in Romania, copie dupa fiecare contract comercial implementat, contractul incheiat intre angajatorul din Romania si cel din strainatate, declaratia lunara, cartea de identitate a salariatului, contractul individual de munca al salariatului, adeverinta ce atesta stagiul de cotizare catre stat din ultimele 12 luni.

Toate aceste documente trebuie sa fie puse in dosar, pentru ca acesta sa fie corect si complet. In cazul in care totul este in regula, eliberarea formularului a1 ar trebui sa se faca in decurs de 25 de zile lucratoare.

In cazul in care ni se cere prezentarea formularului intr-o tara straina si noi nu dispunem de acesta, va trebui sa platim pentru a avea o asigurare sociala in tara gazda.

Principalul beneficiu al obtinerii documentului acesta este dat de faptul ca orice persoana poate lucra timp de 2 ani in alta tara, dar ramane asigurat si in tara sa de origine.

Concluzionand, formularul a1 are o mare utilitate in cazul in care urmeaza sa plecam sa lucram in strainatate pe o perioada determinata, in conditii legale. De aceea, obtinerea lui este obligatorie in aceste cazuri.

 

Leave a Reply